مشخصات و تاریخچه مرقد امام حسین

اگر چه قبر حقیقى سیدالشهدا (ع) در دلها و قلبهاست که بناى آن از دوران کودکى در سرزمین دل شیعیان و عاشقانش گذارده شد؛ اما مرقد شریف آن حضرت همواره از آثار و برکات متعددى برخوردار بوده است . 

ضریح مقدس و حرم مطهر امام حسین (ع) یادگارى از جان نثارى و فداکارى او و یارانش در راه خدا مى‏باشد. مرقدى که جاى عترت آدمیان براى ابد و دوام خواهد بود، و سزاوار است که این بارگاه شریف و غم‏انگیز و شور آفرین، همواره زیارتگاه مردم جهان شده و انسانها ، فداکارى و عشق و صفا را از خفتگان این مرقدهاى شریف ، سرمشق گیرند.

 

حرم حسین کعبه دلهاست . و این کعبه طوافگاه زائران و قبله امیدواران و دارالشفاى دردمندان و پناهگاه توبه کنندگان و گنهکاران است.

آرى، عاشقان کویش و دلباختگان رویش ، پروانه‏وار خود را در اطراف ضریح مطهرش گردانیده و به آتش عشق و محبت او، پر و بال خویش را مى‏سوزانند و اشک شوق و اشتیاق بر چهره و رخسار مى‏افشانند، و بر مظلومى و مصیبتهاى او و خاندانش ناله سر مى‏دهند براستى «این چه شمعى است که جانها همه پروانه اوست».

 

برگرد حریم تو ، که دست طلب ماست‏

چون دامن شمعى است، که پروانه بگیرد

فضل و شرافت کربلا و مرقد مطهر سیدالشهدا (ع) چنان است که امام صادق (ع) فرمود: «قبر ابى عبدالله الحسین (ع) از آن روزى که در آنجا دفن شد، باغى از باغهاى بهشتى است» (1).

با ذکر این مختصر ، شایسته است جهت آگاهى و آشنایى با چگونگى حرم و مرقد شریف امام حسین (ع) و تحولات عمارت شریف ، مطالبى به طور اجمال ذکر گردد.

محل دفن آن حضرت که همان گودال قتلگاه است ، اکنون داراى سقفى است که روى آن صندوق مبارک نهاده شده و روى صندوق ، ضریح در میان روضه منوره ، و روضه نیز در بین مسجد (مسجد بالا سر و مسجد پشت سر) و در طرف پایین پا در زاویه روضه قبور شهدا مى‏باشد این مجموعه هم اکنون حرم امام حسین (ع) را تشکیل مى‏دهد، و حرم نیز میان رواق و رواق در وسط صحن و صحن محور آبادانى زمین کربلا بوده و مى‏باشد.

 

ضریح مقدس در وسط واقع است و از نقره خالص ساخته شده که در پیش روى آن با طلا و به خط نسخ نوشته شده: «ولا تحسبن الذین قتلوا فى سبیل الله امواتا بل احیاء عند ربهم یرزقون»، و در بالاى سر، «آیه نور» نوشته شده است .

 

صحن مطهر حسین (ع) داراى هفت باب است که عبارتنداز:

1- باب قبله که ساعتى بر فراز آن نصب است ،

2- باب قاضى الحاجات

3- باب زینبیه که در حدود تل زینبیه قرار دارد

4- باب سلطانى

5- باب بازار بزازها

6- باب سدره که در شمال صحن بوده و به بازار و اطراف راه دارد

7- باب صافى که به درب بین الحرمین نیز معروف است.

 

تاریخچه :

از اخبار چنین بر مى‏آید که بارگاه حسینى هفت مرتبه - به غیر از عمارت موجود - بنا نهاده شده است .

عمارت اول: بارگاه سیدالشهدا (ع) پس از ساختن قبر شریف آن حضرت براى اولین بار در دوران بنى امیه بنا گردید ، اخبار و روایات بسیارى آمده که در زمان بنى امیه سقفى بر روى مزار امام و مسجدى (ظاهراً توسط بنى اسد) نزدیک آن ساخته شد و تا زمان هارون الرشید (سال 193 ) همچنان باقى بود.

عمارت دوم : بعد از تخریب مرقد شریف ، توسط هارون ، در زمان مأمون خلیفه عباسى، عمارت دوم بنا شد، و تا سال 232 باقى بود .

اما از آن سال تا سال 247 متوکل چهار بار امر به خرابى و انهدام قبر کرد، و اوقاف حایر مبارک را برد و ذخایر آن را تاراج کرد.

عمارت سوم : سومین بار مرقد مطهر امام به دست «منتصر» تجدید بنا شد، و تا سال 273 باقى بود.

عمارت چهارم : تجدید بناى مرقد امام براى چهارمین بار به دست محمد بن زید بن حسن بن محمد بن اسماعیل بن زید بن على بن الحسین بن على بن ابیطالب ، ملقب به «داعى صغیر» پادشاه طبرستان انجام گرفت.

عمارت پنجم : بناى عضد الدوله دیلمى بود، که در سال 369 بنا شد، و در زمان او بود که رواقى به دست عمران بن شاهین معروف به «رواق عمران» در حایر حسین ساخته شد.

عمارت ششم : ششمین بار بارگاه حسین به دست حسن بن مفضل بن سهلان ابومحمد رامهرمزى ، وزیر سلطان الدوله دیلمى نوسازى شد.

عمارت هفتم : عمارت موجود است که در سال 767 بعد از سرنگونى دولت آل بویه به سال 310 به دستور سلطان اویس ایلخانى ساخته شد، و در سال 786 فرزندش احمد بن اویس در تکمیل آن کوشید و تاریخ آن در بالاى محراب و نزدیک سر شریف آن حضرت نگاشته شده است . (2)

 

پی نوشتها :

1- سیرهء امامان (ترجمهء اعیان الشیعه ), علامه سید محسن امین , ص 220ـ و زندگانى چهارده معصوم ,
عمادزاده , ج 2 ص 137
2- وسائل الشیعه , شیخ حر عاملى , ج 10 ص 323
 

نظرات 6 + ارسال نظر
sara سه‌شنبه 5 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 11:21 ق.ظ

lotfan bishtar az jaryanat marbot ba karamnat An hazrat astafada konid.
bazam sar mizanam.
bye

سید مهدی چهارشنبه 17 تیر‌ماه سال 1388 ساعت 01:49 ب.ظ

السلام علیک یا علی این موسی الرضا ولادت شیر خدا امیر المومنین را به شما و خدمت امام عصر مهدی فاطمه تبریک و تهنیت عرض میکنم اقا دلم گرفته از راه دور باهات در دل میکنم اقا برای چندمین بار پیغام میگذارم تورو به حق مادرت حضرت زهرا جوابمو بده مریضیمو شفا بده تو واسطه اجابت دعای من در محضر خدا باش جزء شما کسی رو ندارم تو غریب الغربایی دست من غریب رو هم بگیر حاجتمو بده مریضیم خوب بشه و یه خواهش ازت دارم اقا چند وقت دیگه مراسم دارم میخوام بعد از مراسم منو و همسرمو بطلبی اقا فقط یادت نره همه مشتاقاتو بطلب منم به زودی زود بطلب تا بیام از نزدیک باهات در دل کنم عزیز زهرا التماس دعا

سلام به شما و ممنون از شما

رامین یکشنبه 28 تیر‌ماه سال 1388 ساعت 05:42 ب.ظ

احساس عجیبی به من دست داد !!!!

محمد افرا یکشنبه 28 تیر‌ماه سال 1388 ساعت 05:44 ب.ظ

سلام دوستان .
ممنون از نظرات !
اگه داستان دارید برای ما ارسال کنید

زندگی اسلامی چهارشنبه 31 تیر‌ماه سال 1388 ساعت 10:38 ق.ظ

سلام . من نویسنده وبلاگ زندگی اسلامی هستم .
انتخاب شذن شما رو به عنوان الگویی در وبلاگ نویسی به جنابعالی و محضر امام عصر که خادم وی هستیم تبریک عرض میکنم و آرزوی موفقیت دارم .
در پناه حق باشید

سلام .
نظر لطف شماست.
دعا بفرمایید

محمد رضا دوشنبه 4 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 01:55 ب.ظ http://www.a2222.blogfa.comhttp://

با سلام
مطالب بسیار زیبای شما را در وبلاگ خود قرار دادم
و لطفا نظر خودرا درمورد وبلاگ
A2222مذهبی بعنوان تجربه
بگوئید
باز هم ادامه بدید
وبلاگ خوبی داری
با تشکر

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد